Norbusang avslutades i Borgå

juni 12, 2019
Featured image for “Norbusang avslutades i Borgå”

Årets festival är över för denna gång och samlade 300 sångare från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Grönland. Under dagarna fem fylldes Borgå av musik och deltagande körer hade möjlighet att framföra egen repertoar på ”pop up-konserter” på stadens scener, caféer, i lilla kyrkan och på Rådhustorget.

Kören Kalimba (FIN) Foto: Frida Lönnroos

En del av Norbusangs volontärteam. Foto: Frida Lönnroos

På torsdagen ordnades öppningskonsert i Domkyrkan med Finlands ungdomskör under ledning av Hanna Kronqvist, Nidarosdomens Jentekor (NOR) under ledning av Anita Brevik och Musta lammas under ledning av Ida Olsonen. Festivalen gästades även på fredagen av kören Exaudio som höll konsert i Domkyrkan under ledning av Hanna Kronqvist.

Kören Musta Lammas, Ida Olsonen, Anite Brevik och Hanna Kronqvist. Foto: Frida Lönnroos

Under festivalen hade deltagande körer möjlighet att delta i olika workshops, bland annat Vocal painting, Elektrofolk och Improvisation och sagolandskap. Körerna hade även möjlighet att bekanta sig med Borgås rika historia och berättelser från staden genom att delta i guidade turer av Jenny Törnroos.

Guidad rundtur ”Pigan Stina berättar” med Jenny Törnroos. Foto: Frida Lönnroos

Vi är tacksamma för hur lyckad festivalen blev och att vi på detta sätt konkret kunde stödja den nordiska körgemenskapen bland barn och unga, säger festivalens producent Miira Holländer.

Lördagens festkonserten hölls i Avanti-salen på Konstfabriken. Under festkonserten framförde grupperna material de jobbat med under workshopparna. På festkonserten uruppfördes även jubileumsverket Norbusang skrivet av Mia Makaroff för firandet av Norbusangfestivalens 30-årsjubileum och festivalverket Jordens ljus av Amanda Henriksson och Andrea Eklund, skrivet för Norbusang 2019.

Jordens ljus framfördes under ledning av Andrea Eklund med deltagande solister och stödkör av Finlands ungdomskör. Foto: Frida Lönnroos

Jubileumsverket Norbusang framfördes under ledning av Mia Makaroff. Foto: Frida Lönnroos

DUNK vill rikta ett stort tack till samtliga deltagare, personal, workshopsledare, finansiärer och samarbetsparter för möjligheten att anordna denna festival. Norbusang och DUNK ger nu över flaggan till UNGiKÖR som arrangerar nästa års festival den 19-23 maj i Nyköping i Sverige. Mer information om Norbusang hittar du på norbusang.org.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Senaste inläggen