Coronaviruset orsakar uppskattade 90 miljoner euros förluster inom den levande populärmusiken – Branschen behöver stöd

mars 20, 2020
Featured image for “Coronaviruset orsakar uppskattade 90 miljoner euros förluster inom den levande populärmusiken – Branschen behöver stöd”

De offentliga stöden inom branschen utgör ca 2% av inkomsterna, de viktigaste inkomstkällorna är biljettförsäljning, restaurangförsäljning, hyresintäkter och samarbeten. För att motverka spridandet av viruset har arrangörernas verksamheter begränsats utan ekonomiska stödåtgärder vilket detta resulterar i att hela branschens ekosystem är i fara.

Live-branschens arbetsmöjligheter försvinner och företag är nära konkurs

Åtgärdernas inverkan binder sig inte endast till slutet av maj månad (2020). Aktörerna påverkas även på längre sikt vilket utgör en stor skillnad för anställningar, detta innebär att 30 000 jobb påverkas av situationen. Live-branschen har undantagsvis många företagare. I största del är det frågan om småföretag och enskilda företagare som hotas av konkurs.

Det är inte endast konsertarrangörer och evenemangslokaler som är i fara, även intressenter som teknikföretag, biljettbyråer och logiförmedlingen som påverkas. Avbokningen av konserter och evenemang leder inte endast till en direkt förlust för arrangörernas omsättning, det påverkar också biljettförsäljningen, arbetsmöjligheter för artister, musiker, tekniker, krögare, säkerhetsbranschens anställda samt login. Detta har en stor betydelse för kommunens ekonomi.

Det behövs stöd från staten för att rädda branschen

Den levande musikens och evenemangens intresseorganisation LiveFIN ry hoppas på stöd från staten för att rädda branschen. Detta innebär ekonomiskt stöd för att täcka de löpande utgifterna.

Läs hela pressmeddelandet här (finska):

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Senaste inläggen